Yük Taşımak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
← GeriYük taşımacılığı yapacak olan işletmelerin, şehir içi veya şehir dışı farketmeksizin hangi tür taşımacılık yapacaklarsa ona uygun belli başlı bazı belgelere ihtiyaçları vardır. Gerekli belgeler her firma için mecburi tutulur. Fakat firmalar arasındaki gerekli belgelerin farklılaşmasının sebebi yapacakları taşımacılık türü olarak öne çıkar. Her yük taşıma türüne bağlı olarak farklı gerekli belgeler mevcuttur.
Yük taşımacılığı yapacak olan işletmelerin, şehir içi veya şehir dışı farketmeksizin hangi tür taşımacılık yapacaklarsa ona uygun belli başlı bazı belgelere ihtiyaçları vardır. Gerekli belgeler her firma için mecburi tutulur. Fakat firmalar arasındaki gerekli belgelerin farklılaşmasının sebebi yapacakları taşımacılık türü olarak öne çıkar. Her yük taşıma türüne bağlı olarak farklı gerekli belgeler mevcuttur. Ticari olarak lojistikte yük taşıma işlevinde bulunacak olan firmaların sahip olması gereken belgeleri; K1, K2 VE K3 olarak sıralayabiliriz. Her belgenin sürücü, araç ve araç sahibi olmak üzere yetkilendirdiği kişi farklıdır. Gerekli belgeler tamamlandığı müddetçe yükünü taşıtan firma da aradaki taşıyıcı da malın usulüne uygun yasal şekilde taşındığına dair daha emin olur.
Yük Taşıma İçin Gerekli Olan Belgeler
Ticari yük taşıma eyleminde bulunacak firma ve şahısların, farklı yetki belgelerini almaları zorunludur. Eğer türü kamyon veya kamyonet olan bir araçla taşımacılık yapılacaksa K yetki belgesi bulundurulması gereklidir. Ticari yük ve eşya taşımacılığı yapmak için gerekli K belgelerinin farklı üç türü mevcut olmakla beraber, her belgenin yetki türü yani kullanım alanları birbirinden farklıdır. K yetki belgelerini sınıflandıracak olursak kullanım alanları ile birlikte şu şekildedir:
» K1 Belgesi:
K1 belgesi ticari olarak yurt içi yük taşıma işi yapan araç ve kişilerin taşıması gereken bir yetki belgesidir. Gelir kazanmak amacıyla yük taşıma yapan firmalar, araçlar ve şahıslar K1 belgesi taşımak zorundadır. Taşıma yapılan araç içerisinde farklı bir firmanın ürünleri bulunuyorsa bu durumun yasal olması, herhangi bir denetleme yapılması durumunda yük taşımanın ticari olarak para kazanmak amacıyla yapıldığının belirtilmesi haline mümkün olur. K1 yetki belgesinin bulundurulmadığı ya da herhangi bir sebeple denetleme anında gösterilememesi durumunda ceza uygulanır. K1 yetki belgesine sahip firmalar maksimum 75 ton yük taşıma hakkına sahiptir fakat, K1 belgesi taşıyan kişi firma olarak değil de şahıs olarak geçiyorsa yük taşıma kapasitesi maksimum 25 tona kadar düşer.
» K2 Belgesi:
K2 belgesi yük taşıma işleminin kamyon veya kamyonet ile ticari olmadan gerçekleştirilmesi durumunda vergi mükelleflerinin taşıması gereken bir yetki belgesidir. Kamyonların hususi kullanılması ya da vergi levhası bulundurması K2 belgesi olmadan taşıma yapmaları için yeterli değildir. Kamyon ve kamyonet dışında kalan yalnızca minibüslerin bu yetki belgesine sahip olma zorunluluğu yoktur, aranan tek şart araç ruhsatında minibüs yazıyor olmasıdır. Belgesiz araç ile yük taşıyan kişilere K1 belgesinin olmaması durumu gibi cezai işlem uygulanır.
» K3 Belgesi:
K3 belgesi ticari amaçla gerçekleştirilen taşınmak için eşya taşımacılığı yapmak durumunda bulundurulması gereken bir yetki belgesidir. Eşya taşımacılığına yalnızca ev ve ofis eşyaları girerken, K3 belgesini bulunduran açların bu eşyalar dışında herhangi bir yük taşıması mümkün değildir. Bu belgeyi almak isteyenlerin eşya taşımak amacıyla ticari tescil edilmiş minimum iki tane taşıtının bulunması ve ağırlıklarının toplamda maksimum 35 ton olması gerekir.
Yük Taşımacılığı İçin Gerekli Olan Belgeler Nasıl Alınır?
Kişi veya firmalar yük taşımacılığını ticari olarak ya da eşya taşımacılığı gibi hangi türde yapacaksa, o taşıma türüne ait gerekli yetki belgesini bulundurması gereklidir. K1, K2 ve K3 yetki belgeleri için başvuru yapacaklar ilk olarak Ulaştırma Bakanlığı Genel Müdürlüğü’ne gitmelidir. K belgelerine başvuru yaparken kişilerden istenen çeşitli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler;
- SRC belgesi (Aynı şekilde Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan sınavlar sonucunda alınabilir)
- K tipi yetki belgesine başvuracak kişilerin belli yetilerinin test edildiği gerekli sınavlardan geçerek almış olduğu psikoteknik raporu.
Yük taşımacılığı yapacak kişi ve firmalar, yasal prosedürleri tamamlamış olmaları için taşıma türüne uygun gerekli K yetki belgesi, SRC belgesi ve Psikoteknik raporu bulundurduğu takdirde güvenli bir şekilde yola çıkabilirler.