Tersine Lojistik Nedir?
← GeriTersine lojistik; belirlenen ürünlerin değerinin ve uygunluğunun korunması, o ürüne geri kazandırılması veya çevresel zarar oluşmadan o ürünü yok etme işlemine verilen isimdir. Yani tüketim noktasından üretim noktasına doğru bir gidiş vardır, çözüme ulaşılamadığı takdirde ürün, belirlenen şartlara göre imha edilir.
Tersine lojistik; belirlenen ürünlerin değerinin ve uygunluğunun korunması, o ürüne geri kazandırılması veya çevresel zarar oluşmadan o ürünü yok etme işlemine verilen isimdir. Yani tüketim noktasından üretim noktasına doğru bir gidiş vardır, çözüme ulaşılamadığı takdirde ürün, belirlenen şartlara göre imha edilir.
Bu geri dönüşüm uygulamasının kuruma ve müşteriye kazandırdığı sorumluluk bilinci en önemli şeylerden biridir. Bunların yanı sıra; geri dönüştürülebilir olma, doğal kaynaklara karşı olan hassasiyet, kaynak kullanımı ve tüketimi, yenilenemez maddelerin geri dönüştürülmemesi gibi sebepler de tersine lojistiği önemli bir konuma getirmekte.
Tersine Lojistik Süreci
Tersine lojistik süreci; tüketiciden veya kullanıcıdan, mağazalardan, toplama depolarından ve daha birçok noktadan ürünlerin hizmet sağlayıcı kuruma aktarılması ile başlar. Hizmet sağlayıcı kuruma ulaşan bu ürünler aşağıdaki işlemlere tabi tutulurlar:
- Elde edilen ürün ile alakalı inceleme ve karar süreci başlar. Elde edilen ürün hasarlı mı, geri dönüştürülebilir mi, imha mı edilmeli gibi sorulara cevap verecek şekilde ürünün nitelikleri, hasar durumu, geri dönüştürülebilirliği analiz edilir.
- İnceleme ve analiz sonucu karar aşaması başlar. Ürünün durumuna bağlı olarak geri dönüşümüne veyahut imhasına karar verilir.
- Ayrıca ürünlerin taşınmasında kullanılan ek gereçler (kutu, koli vb gereçler) de aynı şekilde hasar kontrolüne tabi tutulur ve tekrar kullanımına karar verilir.
- Analiz sonucu az yıprandığına kanaat getirilen ürün yeniden değerlendirme yapılarak farklı bir şekil ile satışa sunulabilir.
- Geri dönüştürülen ürünlerin çevreye olan etkisi araştırılır ve gerekirse imha edilmesine karar verilir.
Tüm bu sürecin iyi ve disiplinli yönetilmesi ile elde edilen sonuç ve veriler işletme ve kuruma çok fayda sağlayabilir. Müşteri memnuniyeti oluşturulur ve müşteriden destek alınmış olur. Uzun metrajda işletme veya kurumun kalitesi ve marka bilinirliği artar. İmajını yükseltmeye başlayan işletme veya kurum rekabeti artırır ve daha iyi sonuçlar elde eder. Ayrıca tersine lojistik ile beraber müşterilerin ürünlerden beklentileri, düşünceleri, geri bildirimleri de öğrenilmiş olur.
Tersine Lojistik Uygulamaları ve Önemi
Tersine lojistik uygulaması dünyadaki pek çok ülke ve kuruluş tarafından her gün daha da büyüyerek çok daha yaygın kullanılmaya başlanılan bir uygulamadır. Her kuruluş, hammadde ihtiyacını olabilecek en ekonomik yol ile çözmek istemektedir. Oluşan bu eğilim sonucu tersine lojistik uygulamasının önemi daha fazla ortaya çıkar, kuruluşlar bu uygulamaya daha fazla önem verirler.
Tersine lojistik uygulamaları ekonomiye yönelik bir uygulama olurken, doğaya olan zararı da en aza indirgeyebilme yolunda önemli bir yere sahiptir. Çevreye karşı daha olumlu ve zararı azaltma yönünde eğilim gösteren kuruluşlar misyon ve vizyonlarını bu olaya göre güncellemişlerdir.
Tersine lojistik uygulamaları temelindeki hammadde arayışı ve en uygun tedarikçiyi bulabilmesi ve kuruluşun bu konu hakkındaki bilgisini ve deneyimini artırmasına yardımcı olmaktadır. Yasal düzenlemeler ile beraber gerçekleşen hammadde tedarikleri kuruluşun ilerleyen dönemlerde çeşitli sorunlar yaşamasının önüne geçmesini sağlar.
Başarılı Bir Tersine Lojistik Nasıl Yapılır?
Tersine lojistik faaliyetleri için başarı durumundan bahsetmek istiyorsak dikkate almanız gereken iki unsur vardır. Bu unsurlar ise şunlardır:
- Hammadde ihtiyacının uygun seçeneklerle karşılanabilmesi.
- Kuruluşun hitap ettiği müşteri kitlesinin kuruluşun ürettiği malzeme ya da eşyaya olan talebinin artması veya mevcut oranın korunması.
Bu durumlar kuruluşun sektör içindeki risklerini minimuma indirir. Bu uygulama ile proje ve gösterimlerde yer alan kuruluş, çevre dostu bir imaj verebilmektedir.
Sürdürülebilir bir çevre için gönüllü olarak çalışan Horoz Lojistik, bu amaca hizmet eden bir lojistik tipi olan tersine lojistik için de hizmet sağlamaktadır.