Lojistik Sektöründe Sürdürülebilirlik Faaliyetleri
← GeriLojistik sektöründe sürdürülebilirlik, tedarik zincirinin mevcut zorluklarını belirleyen önemli konulardan biridir. İyi bilindiği gibi, tedarik zincirinde verimliliğe ulaşmak, esas olarak müşteri hizmetlerini iyileştirmeyi ve maliyetleri düşürmeyi içerir.
Lojistik sektöründe sürdürülebilirlik, tedarik zincirinin mevcut zorluklarını belirleyen önemli konulardan biridir. İyi bilindiği gibi, tedarik zincirinde verimliliğe ulaşmak, esas olarak müşteri hizmetlerini iyileştirmeyi ve maliyetleri düşürmeyi içerir. Bunu yapmak için, zincirin son aşamasının bir parçası olan dağıtım ve taşıma faaliyetleri, müşteriler tarafından talep edilen teslimatların hızı ve taşımacılığın çevre üzerindeki etkisiyle doğrudan ilgili risklerle karşı karşıyadır.
Her ikisi de, çevreyi kirleten emisyonları azaltmak için rotaların optimal tasarımını ve daha kısa yolculukları teşvik eden bir lojistik sistemi dikkate alan sürdürülebilirliğe odaklanmayı gerektirir. Tüm sektörlerden tüketiciler ve şirketler, doğrudan tedarikçilerinden de talep ettikleri, faaliyetlerinde ve günlük yaşamlarında uygulamaya koydukları çevre bilincini giderek daha fazla geliştirmektedir.
Sürdürülebilir Lojistik Nedir?
Atmosferdeki karbondioksit (CO2) endişe verici bir düzeye ulaştı ve bunun belgelenmiş birçok nedeni olsa da, e-ticaretin büyümesinin çevresel düşüşe katkıda bulunması muhtemeldir. Sürdürülebilir lojistik, tedarik zincirlerinin dünya çapındaki müşterilere hizmet etme şeklini değiştirerek endüstriyel ve ticari faaliyetlerden kaynaklanan çevresel tehdidi azaltmayı amaçlar.
Global lojistik endüstrisinin karşılaştığı zorluk, malları milyarlarca müşteriye taşımanın çevresel etkisini azaltmanın yollarını bulmakta yatmaktadır. Bu, hizmetlerin en çevre dostu şekilde, yani sürdürülebilir lojistikle sunulmasını sağlamak için e-ticaret tedarik zincirlerinin verimliliğini artırmak anlamına gelir.
Sürdürülebilir Lojistik Faaliyetleri
Çevresel düzenlemeler giderek daha katı hale geliyor ve lojistik şirketleri bu düzenlemelere uymak ve tüketicilere karşı sosyal sorumluluklarını geliştirmek için görevlerini giderek daha sürdürülebilir hale getirmek zorunda. Lojistik sektöründe sürdürülebilirlik oldukça önemlidir.
Lojistik Sektöründe Sürdürülebilirlik Uygulamaları
- Daha verimli ve çevreci araçlara geçiş yapın. Lojistiğe uygun olmayan araçların kullanılması şehir içi trafik düzenlemeleri ile kısıtlansa bile buna karşı alınan önlemler yetersizdir. Yarının lojistiğinin anahtarı olabilecek elektrikli ve hibrit arabalar gibi daha az çevreyi kirleten ulaşım alternatifleri var. Bu, tüm şirketlerin karşılayamayacağı filo yenilemeye yatırım yapmamız gerektiği anlamına geliyor. Devlet girişimleri aramak veya bu ihtiyacı karşılamak için tasarlanmış krediler istemek, lojistik sektöründe sürdürülebilirlik uygulamalarına giden yolu başlatmak için iyi seçenekler gibi görünüyor.
- Lojistik sektöründe sürdürülebilirlik için hedeflere ulaşmanın ilk adımı, yükleri dengelememize ve karbon ayak izimizi hesaplamamıza yardımcı olan bir yazılıma sahip olmaktır. Şirketimizin lojistik çabalarının ne kadar kirlilik yarattığını bilmek, sürdürülebilir hedeflere ulaşmanın ilk adımıdır; bir filonun karbon ayak izini hesaplamak için bir yazılım var, bu da onları daha verimli ve sürdürülebilir kılmak için nakliye rotalarını ve yükleri planlarken karar vermeyi kolaylaştırıyor.
- Yeşil lojistik desteklenmeli. Lojistik şirketleri, çevreyi önemseyen, faaliyetlerinin etkisini ölçen ve en aza indiren yenilikçi stratejiler tasarlamak için sistemleri ve süreçleri dönüştürebilir. Yeşil lojistik uygulamaları bu aşamada oldukça önemlidir. Yeşil lojistik felsefesinin temel amacı, maliyetleri ve çevre üzerindeki etkisini azaltarak ulaşım verimliliğini artırmaktır.
- Yenilenebilir enerjileri tercih edin. Enerji kaynakları olarak rüzgar ve güneş enerjisinin çevre üzerinde daha az etkisi vardır ve fosil yakıt ve elektrik kullanımını azaltır. Bu, faaliyetlerinde lojistik sektöründe sürdürülebilirlik uygulamalarına ulaşmayı hedefleyen tüm sektörlerdeki endüstriler tarafından benimsenen küresel bir çabadır. Almanya'daki Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü, özellikle lojistik endüstrisi için, hidrokarbon kullanımını, CO2 emisyonlarını ve genel olarak nakliye maliyetlerini azaltmak için ticari araçlara güneş panelleri kurmak için uygun gördükleri araştırmaları yürüttü.
- Azalt, Geri Dönüştür, Yeniden Kullan ve Kurtar stratejisini uygulayın. Hem üretim modeli hem de tedarik zinciri için lojistik sektöründe sürdürülebilirlik hedeflemek şu anda karşı karşıya kalınması gereken önemli bir zorluktur. Bu strateji, kaynakların kullanımını optimize eder ve gerekli olmayanlardan kurtulur, mümkün olduğunda yeniden kullanır. Ve depo yönetimi doğru yapıldığı için kaynakları israf etmekten kaçınmak için geri kazanır. Çevrenin iyileştirilmesine katkı sağlamanın yanı sıra dağıtım sürecinin karlılığını artıran tasarruflar da yaratır.