İşletmeler İçin Lojistik Süreci
← GeriLojistik süreci, üretim ve ürünlerin taşınması arasındaki ilişkiyi gerçekleştiren bir süreçtir, bu süreç; zaman, ürün kalitesi ve maliyet gibi birçok değişkeni kapsar. Pazarda, yüksek talebe sahip ürünleri üretmek ve dağıtımını gerçekleştirmek için işletmeler her zaman en uygun yöntemi bulmaya çalışmaktadır.
Lojistik süreci, üretim ve ürünlerin taşınması arasındaki ilişkiyi gerçekleştiren bir süreçtir, bu süreç; zaman, ürün kalitesi ve maliyet gibi birçok değişkeni kapsar. Pazarda, yüksek talebe sahip ürünleri üretmek ve dağıtımını gerçekleştirmek için işletmeler her zaman en uygun yöntemi bulmaya çalışmaktadır.
Lojistik Süreci Nasıl İşler?
İşletmeler için lojistik süreci dört temel yapı taşından oluşur. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:
- Malzeme Tedariki
- Taşıma
- Depolama
- Tedarik Zinciri
Malzeme Tedariki
Tedarik süreci; imalatta kullanılan bir hammadde için, en düşük maliyetli tedarikçiyi bulmayı yansıtmaktadır. Ancak çok fazla değişken olduğu için, süreç; stratejik kaynak tedariki olarak da isimlendirilmektedir. Lojistik, planlama evresinde oldukça önemli bir role sahiptir.
Taşıma
Lojistiğin merkezinde, ürünleri A noktasından, B noktasına kadar fiziksel olarak taşımak bulunmaktadır. İlk olarak, bir şirketin en iyi sevkiyat şeklini, bunun yanında maliyet, hız ve mesafeye dayalı olarak en iyi taşıyıcıyı seçmesi gerekir. Küresel gönderiler söz konusu olduğunda gönderici; gümrük, tarifeler, uyumluluk ve diğer düzenlemeler konusunda hızlı olmalıdır.
Depolama
Hem kısa hem de uzun süreli depolama, işletmeler için lojistik sürecinin en önemli aşamalarından biridir, depolama sürecinde de karar verilmesi gereken çok fazla değişken vardır. Tipik olarak, sık hareket eden veya yakın bir zamanda taşınması planlanan ürünler, deponun önüne yerleştirilir.
Düşük talep öğeleri arkaya doğru sıralanır ve bozulabilir ürünler genellikle döndürülür. Bu şekilde ürünlerin, üretim sürelerine göre gönderimi sağlanmış olur, bu süreçlerin planlamaları, lojistik ekipleri tarafından yapılmaktadır. Dördüncü ve son önemli yapı taşı da tedarik zinciri yönetimidir ve tedarik zinciri yönetimi oldukça önemli bir aşamadır.
Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?
İşletmeler üretimler fark etmeksizin, tedarik zinciri yönetimini iyi bir şekilde yönetmek zorundadır, çünkü tedarik zinciri yönetimi, bu sektörün en önemli halkalarından biridir. Tedarik zinciri yönetimi; tedarik zincirinin en az maliyetle işlemesi için gereken malzeme, bilgi ve para akışının yönetilmesidir.
Tedarik zinciri yönetimi sayesinde alıcıya istediği ürün, talep ettiği yer ve zamanda ulaştırılmış olur. Tedarik zinciri yönetimi; hizmet ya da ürünün, üreticinin elinden çıkarak, tüketiciye kadar ulaşmasını sağlayan tüm sürecin daha verimli olmasını ve optimize edilmesini sağlar.
Tedarik Zinciri Bileşenleri Nelerdir?
Tedarik zinciri, geniş bir ürün ve hizmet yelpazesinden oluştuğu için birçok farklı bileşeni bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında tedarik zinciri bileşenleri üçe ayrılmaktadır:
- Aktörler: Zincir içerisindeki kişileri ya da grupları tanımlamaktadır. Hizmet sağlayıcıları, imalatçılar, müşteriler, tedarikçiler, toptancılar ve depolar tedarik zinciri yönetimi içerisinde yer alan aktörler arasındadır.
- Kaynaklar: Kaynaklar içerisinde; bilgi, insan kaynakları ve finansal kaynaklar yer almaktadır.
- Faaliyetler: Ticari işlemler ve ürünlerin dönüşüm işlemleri gibi süreçleri kapsar. Kısaca faaliyetler; kaynakların birbirine bağlandığı, hizmet, planlama ve kaynak sağlama gibi işlemlerdir.
Endüstriyel Lojistik Nedir?
Diğer türlerden farklı olarak, endüstriyel malzemelerin bir yerden, başka bir yere taşınmasına endüstriyel lojistik denir. Endüstriyel lojistik, lojistiğin diğer alanlarına göre daha fazla özen, önem ve uzmanlık gerektirmektedir. Bu süreçte, çevre ve sağlık kuralları en üst düzeyde uygulanır. Yine bu kuralların uygulanıp uygulanmadığını, işletmelerin sık sık denetlemesi gerekmektedir.
Denetlemenin en önemli sebebi ise endüstriyel lojistik sürecinde geri dönüşü olmayan ürünlerin, doğaya zarar verebilecek maddeleri taşımasıdır. Taşınan maddeler; katı, sıvı veya gaz şeklinde bulunabilir. Bu yüzden taşımanın yapılacağı araçlar da maddeye göre farklılık gösterir. Lojistik firmalarının, araçlarını doğru şekilde seçmesi son derece önemlidir.
Yükün niteliği, iletkenlik ve geçirgenlik özellikleri, seçilecek taşıma aracının donanımı gibi birden fazla seçilmesi gereken faktör bulunmaktadır. Bu nedenle sürecin sağlıklı, güvenli ve başarılı şekilde tamamlanabilmesi için; işinde uzman, deneyimli ve eğitimli ekiplere ihtiyaç duyulur.
İşletmenizin lojistik sürecinde profesyonel destek almak başarınızı üst segmentlere taşır, hemen buraya tıklayarak uzman görüşlerden faydalanabilirsiniz.