Entegre Lojistik Nedir?
← GeriEntegre lojistik, özellikle internet üzerinden ve dünyanın farklı noktaları da dahil yurt içinden yapılan alışverişlerin giderek artmasıyla satın alınan ürünlerin hızlı, güvenli, maliyeti nispeten daha ucuz şekilde bireysel veya tüzel tüketiciye ulaştırılması süreçlerinin tamamını kapsayan ve tüm bu lojistik faaliyetlerinin bütünleşik koordinasyonu sağlayan bir sistemdir.
Entegre lojistik, özellikle internet üzerinden ve dünyanın farklı noktaları da dahil yurt içinden yapılan alışverişlerin giderek artmasıyla satın alınan ürünlerin hızlı, güvenli, maliyeti nispeten daha ucuz şekilde bireysel veya tüzel tüketiciye ulaştırılması süreçlerinin tamamını kapsayan ve tüm bu lojistik faaliyetlerinin bütünleşik koordinasyonu sağlayan bir sistemdir.
EL tüketici firma ihtiyaçlarının önceden saptanabilmesini sağlamakla birlikte kapsadığı faaliyetlerle bu ihtiyaçların hammadde, sermaye, insan gücü veya teknolojik altyapı kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını ve yönetilmesini sağlamaktadır. EL, hem tercih edildiği firmaların ürünlerini başarılı bir ulaşım organizasyonuyla satarak global pazarlarda tutunabilmesi açısından hem de müşteri memnuniyeti açısından oldukça olumlu sonuçlar vermektedir.
Entegre Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?
Bu kadar geniş kapsamlı ve iç içe geçmiş lojistik operasyonlarının yönetimini gerektiren EL veya diğer bir adıyla Entegre Lojistik Yönetimi (ELY) farklı profesyonel faaliyetler içermektedir. Bunlar şu şekilde maddelenebilir:
- Ambalajlama & Paketleme,
- Depolama,
- Çapraz Sevkiyat,
- Gümrük Danışmanlığı,
- Tersine Lojistik,
- Ulaşım Yönetimi,
- Entegre Lojistik Destek Metodu.
İthalat ve ihracatı şehir içi ve şehir dışı taşımacılığı vasıtasıyla gerçekleşen ürünler lojistikte ambalajlama ve paketlemenin en çok gerek duyulduğu ürünlerdir. Her tür hava koşulu ve taşımacılık modunda hatta depolanmak üzere tedarik edilen ürünler bu yolla korunmaktadır. Bu nedenle ürünün hasarsız varış birimine ulaşabilmesi veya güvenle depolanabilmesi için niteliğine göre ambalajlama - paketleme yapılması gerekmektedir.
Depolama
Firmalar ait lojistik sevkiyatı yapılacak hammadde veya malların envanter gibi çeşitli bilgileriyle düzenli güvenli, hijyenik ve ekonomik olarak saklanmasını temin eder. Başarılı bir depolama faaliyeti öncelikle doğru bir depo yönetimi ve depo planlamasıyla gerçekleştirilebilmektedir. Ürün transferlerinin en uygun şekilde yapılabilmesi için depo içi faaliyetleri sürecinin kısa ve uzun vadede depo dışı birimleri de kapsayacak şekilde organize edilmesi depo yönetim sistemlerinin devreye sokulması anlamına gelmektedir.
Çapraz Sevkiyat
Herhangi bir ürünün üretimi gerçekleştiği anda lojistik destek metodu sağlanarak geleneksel lojistik operasyonlarında yer alan depolama sürecine alternatif olarak sevkiyat sürecinin başlatılmasıdır. Bu sevkiyat sistemi sayesinde ürünün ulaşması gereken adrese gecikme yaşanmadan varabilmesi tedarik edilebilmekte ve depolama) masraflarından tasarruf edilebilmektedir.
Gümrük Danışmanlığı
Entegre lojistik işlemlerinde dünyadaki farklı noktalara sevkiyatı gerçekleştirilecek ürünlerin tüm gümrük işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi kapsamında farklı ülkelerin gümrük mevzuatları baz alınarak gereken lojistik hizmetlerinin ilgili evraklar aracılığı ile aksamadan yapılabilmesini sağlamaktadır.
Tersine Lojistik
Sevkiyat sürecinin tamamlanmasıyla ulaşacağı adrese varan ürünlerin yanlış, sorunlu veya hasarlı ürün olarak tespit edilmesi durumunda iadesi gerçekleşecek ürünün tedarik edildiği noktaya tersine yapılan lojistik hizmetidir. Bu hizmet doğrultusunda firmaların entegre lojistik hizmetlerinde iade hacim yüzdeliğinin hesaplanması müşteri memnuniyeti kapsamında olumlu sonuçlar vermektedir.
Ulaşım Yönetimi
Sevkiyatı gerçekleştirilecek ürünlerin sipariş girişinin gerçek zamanlı konum sistemlerinin kullanımıyla otomatik hale getirilerek tedarik zinciri içerisinde uğrayacağı tüm birimlerle aktif etkileşim, iletişiminin ve takibinin sağlanmasını temin etmektedir. Bu faaliyet kapsamında lojistik firmaları iletişim masraflarından tasarruf ederek başarılı ve kaliteli sevkiyat takibini gerçekleştirirken müşterilerin tercih ettiği bir kurum haline gelerek cirosunu artırabilmektedir.
Entegre Lojistik Destek Metodu
Entegre lojistik sistemlerinin tamamının optimum seviyede kullanılmasını hedefleyen, az bir destekle uzun yılları kapsayacak biçimde ürünlerin tedarik aşamasından başlayarak envantere alınma süreci ve sonrasındaki tüm aşamalarında da düşük maliyetle sevkiyatının gerçekleştirilebilmesi ve bu hizmeti alan müşterilerin sistemde uzun süre kalmasını sağlayabilecek bir metottur. Entegre lojistik destek metodu oldukça önemlidir.
Destek metodu sayesinde EL sistemlerinin ve faaliyetleri sürecinin kesintisiz şekilde uzun vadede devam edebilmesi ve sürecin tüm paydaşları açısından güvenli işlerlik göstermesi, verimlilik sağlaması ve döngüsel stratejik planlar yapılmasına olanak sağlaması beklenmektedir.
Etkileşimli sistem dizaynı, müşteri veya tedarikçi paneli geliştirilmesi, süreçlerin sadeleştirilmesi ve takip sisteminin oturtulması Horoz Lojistik’in sunduğu entegre lojistik çözümleri arasında sıralanıyor. Siz de Horoz Lojistik ile iletişim kurarak profesyonel bir şekilde sunulan entegre lojistik sistemleri ile işinizi büyütebilirsiniz.