Desi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
← GeriDesi, kargo hizmeti alan müşterilerin ve ürünlerini müşterilerine göndermek isteyen satıcıların kullandığı bir ölçü birimidir. Desi hesaplama süreci, özellikle e-ticaret ile ilgilenen satıcı ve müşteriler tarafından yakından takip edilir.
Desi, kargo hizmeti alan müşterilerin ve ürünlerini müşterilerine göndermek isteyen satıcıların kullandığı bir ölçü birimidir. Desi hesaplama süreci, özellikle e-ticaret ile ilgilenen satıcı ve müşteriler tarafından yakından takip edilir. Desi, özellikle kargo firmaları tarafından ürünün kargo bedelinin hesaplamasında kullanılmaktadır, hesaplama, doğru yöntemlerinin kullanılması halinde oldukça kolay bir şekilde yapılmaktadır.
Taşımacılık alanında sıkça kullanılan desi sözcüğü lojistik bir terimdir, aslında bir hacim ölçüsü birimi olan desi, kargo firmaları tarafından ürünün kargo bedelinin hesaplanmasında sıklıkla kullanılır. Ölçüm sonrası ortaya çıkan oranlara göre de kargo bedeli hesabı yapılır. Kısaca; gönderilen kargonun desisi arttıkça, gönderim ücreti de o oranda artar.
Desi, belirli bir paket için boyutsal ağırlığı ifade eder, tüm kargo şirketleri, paketin gerçek ağırlığından daha çok boyutsal ağırlığa göre ücret alır. Paketin gerçek ağırlığı, tartı üzerinde görüntülenen ağırlığı ifade ederken, ölçü biriminde paketin boyutları gibi faktörler hesaba katılır.
Kargo Desisi Nasıl Hesaplanır?
Gönderim yöntemi ne olursa olsun her taşıyıcı, gelirlerini en üst düzeye çıkarmak için paketleme stratejileri geliştirir. Gönderilen veya teslim alınan ürünlerde desi hesaplama formülü kullanmak faydalı olabilir. Desi hesaplama formülü kullanılırken üç önemli noktaya dikkat etmek gerekir:
- Kargolanacak paketin eni.
- Kargolanacak paketin boyu.
- Kargolanacak paketin yüksekliği.
Desi, bir paketin toplam boyutunu ifade eder, gerekli olan üç ölçüyü elde ettikten sonra desi hesaplaması çok daha kolay hale gelecektir. Kargonun en, boy ve yükseklik ölçülerini santimetre cinsinden birbirleri ile çarpılıp, çıkan sonuç 3000'e bölünürse paketin desisi elde edilmiş olur. Bazı kargo şirketleri ise 4000'e veya 5000'e bölerek işlem yapar.
Kargolarda Neden Desi Ölçüsü Kullanılır?
Kargoların desileri, kargo şirketlerinin müşterilerden doğru oranları tahsil etmesine yardımcı olur. Gerçek ağırlık, tartıda belirtildiği gibi paketin gerçek ağırlığıdır, ancak hacimsel ağırlık, paketin boyutlarına göre ne kadar yer kapladığını tanımlar.
Bir koli ve kargonun desi birimi ölçüsünü hesaplamak; uçak, gemi, kamyonet, kamyon gibi her kargo aracının en verimli ve yeterli şekilde doldurulmasını sağlar. Kargo şirketleri kara, hava ya da deniz yolu ile güvenilir ve verimli bir şekilde taşıma yapmak için desi ağırlığını hesaplamaları gerekir. Kargo şirketleri doğru oranları alabilmek için paketlerin hacimsel ağırlığını bilmek zorundadır.
Desi Kullanımı ile Tasarruf Sağlanabilir mi?
Gönderinizin hacim ağırlık oranını azaltarak maliyetten tasarruf etmenin birçok yolu vardır. Bunlar şu şekilde maddelendirilebilir:
- Her ürün için mümkün olan en küçük kutuyu kullanmak, desiyi korumanın ilk ve en önemli adımıdır. Mümkün olan en küçük paket boyutlarını tercih edin.
- Birden fazla ürün sipariş gönderirken, ağırlık ve boyutlar açısından dengeli tek bir kargo oluşturun. Daha düşük ve daha yüksek büyük ürünleri birlikte eşleştirerek, alandan tasarruf sağlayın.
- Sıkıştırılabilen ürünleri olabildiğince sıkıştırarak boşa harcanan alanı en aza indirmeye çalışın.
Bu yöntemlerle desiyi en etkili biçimde kullanabilir ve kargolarınız için tasarruf sağlayabilirsiniz. Şunu da eklemekte fayda var: Desi birimi ölçüsü aynı zamanda kilogram üzerinden de ölçülebilen bir birimdir; 1 desi, hesabı yapıldığında 0,0001 kilo sonucunu verir.