Detail

Gestion durable de la chaîne d'approvisionnement

← Back
Gestion durable de la chaîne d'approvisionnement

Chaîne d'approvisionnement; Il permet aux entreprises d'être un réseau coordonné de toutes les entreprises, installations et activités impliquées dans le développement, la fabrication et la livraison de leurs produits. La gestion de la chaîne d'approvisionnement, quant à elle, consiste à coordonner l'approvisionnement, la production, la gestion des stocks et le transport entre tous les participants de la chaîne d'approvisionnement afin de maximiser l'efficacité et la satisfaction du client.

Tedarik zinciri; işletmelerin ürünlerini geliştirme, üretme ve teslim etme ile ilgili tüm şirketlerin, tesislerin ve faaliyetlerin koordineli bir ağ olmasını sağlar. Tedarik zinciri yönetimi ise verimliliği ve müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için tedarik zincirine tabi olan tüm katılımcılar arasında kaynak bulma, üretim, envanter yönetimi ve nakliyeyi koordine etmek için yapılan uygulamadır.

Sürdürülebilir tedarik zincirinin yönetimi, şirketinizin çevresel, sosyal ve ekonomik etkisinin farkında olmak ve daha da önemlisi bunu azaltmak için gerekli değişiklikleri yapmakla işe başlar. Bu süreç, bir deponun güç kaynağından ürünlerin taşınmasına ve daha da ötesine kadar her şeyi kapsayabilir.

Tedarik zincirinde sürdürülebilirlik, çevreci olmanın ötesine geçer. Sürdürülebilirliği olan bir platform üzerinde kurulu tedarik zinciri, daha fazla ortaklık imkanı yaratır, çünkü çevresel sorumluluk günümüz endüstrisinde oldukça önemli bir odak noktası haline gelmiştir. İşletmenizin her alanında eko farkındalık uygulamak itibarınızın artmasını ve kuruluşunuzun daha da meşrulaşmasını sağlar.  

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Uygulamaları

Tedarik zincirleri, doğası gereği ürünler dünya çapında üretilip hareket ettirildiği için genel olarak enerji yoğun üretim ve nakliye içerir. Bu sebeple kuruluşlar çoğunlukla en büyük farkı, diğer iş operasyon süreçlerinden ziyade tedarik zincirlerinde değişiklik yaparak yaratabilirler. Sayısız tedarikçi ilişkisi ve sınır geçişlerinin karmaşık olması da tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini zorlaştırır.
Tedarik zincirinin sürdürülebilirliği sadece şirketlerin kendi çıkarlarına ve paydaşlarının çıkarlarına değil, aynı zamanda topluma ve genel olarak dünyaya da fayda sağlar. Çevresel olarak sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi ve uygulamaları, kuruluşlara sadece karbon ayak izlerini azaltmada değil aynı zamanda daha fazla maliyet tasarrufu ve kârlılık elde etmek için operasyonları optimize etmede de yardımcı olur. Tüm tedarik zincirleri sürdürülebilirlik uygulamaları kullanarak optimize edilebilir.
Tedarik zincirinde sürdürülebilirlik uygulamaları, başarılı olmak için finansal uygunluğa sahip bir işletme yapısı içerisinde, iyileştirilmiş çevresel performans sağlamalıdır. Farklı öncelikleri kapsar ve bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Çevresel Yönetim,
  • Kaynakların Korunması,
  • Karbon Ayak İzinin Azaltılması,
  • Finansal Tasarruf ve Uygulanabilirlik,
  • Sosyal Sorumluluk.

Sürdürülebilirlikten yararlanan ve sıklıkla bahsedilen ticari uygulamaları ve faaliyetleri ise şunlardır;
  • Tedarik zinciri operasyonları,
  • Markalaşma,
  • Yatırımcı ilişkileri,
  • Kurumsal kültür,
  • Uyma.

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Uygulamaları İçin 4 Adım


Sürdürülebilirliği olan tedarik zinciri, para tasarrufu sağladığı gibi üretkenliği arttırmaya da yardımcı olur. Sürdürülebilirliği destekleyen teknikler ve kaynaklar kullanılarak, önemli maliyet tasarrufuyla binalar, makineler ve araçların verimliliği de artar. Sürdürülebilirliği olan bir tedarik zinciri uygulamak için;
  • Sürdürülebilirliği olan hedefler belirlenmeli ve bu hedeflere nasıl ulaşılabileceğine dair plan yapılmalıdır. Plan içeriğine tedarik zincirinin dahil edilmesi önemlidir, çünkü şirketin çevresel, ekonomik ve sosyal etkisinde büyük rol oynar.
  • Tedarikçiler ve müşteriler için sürdürülebilirlik politikası oluşturulmalıdır. Enerji kullanımı, atık bertarafı, nakliye ve daha da fazlası için gereksinimler oluşturulmalıdır. Bu noktada oluşturulan politikaya bağlı kalmak da oldukça önemlidir.
  • Tedarik zinciri yukarıdan aşağıya olacak şekilde değerlendirilmeli ve yeterli sürdürülebilirliğe sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Satıcıları ya da nakliye seçeneklerini değiştirmek anlamına gelebilecek bir sürdürülebilirlik eylemi oluşturulmalı.

Tedarik Zincirinde Sürdürülebilir Faaliyetler

Tedarik zincirinin çoğu kuruluş için çevre üzerinde faaliyetlerinin diğer bölümlerinden çok daha büyük bir etkiye sahip olduğu açıktır. Çoğu kuruluş, bir ürünün sürdürülebilirlik profiline odaklanmış olsa da, bu ürünlerin nakliyesi ve dağıtımı ile ilgili sürdürülebilirlik konuları aydınlatılmaya ve anlaşılmaya ihtiyaç vardır.

Tedarik zincirinin sürdürülebilirliği için 3 temel sorumluluk gerekir. Sosyal, çevresel ve finansal unsurlar kullanılarak sürdürülebilirlik ölçülebilir. Tedarik zincirinin stratejisinde temel unsurlar olarak kâr, insanlar ve gezegeni kullanmak, her adımda sürdürülebilirliği destekleyen ve aynı zamanda paradan tasarruf etmeyi sağlayan tedarik yöntemi ile sonuçlanır. Tedarik yönetimi hakkında profesyonel destek alabilmeniz için Horoz Lojistik uzmanları ile iletişime geçmeniz yeterli.

WhatsApp