Detail

Was ist Ro-Ro-Transport?

← Back
Was ist Ro-Ro-Transport?

Die Wortabkürzung Ro-Ro wird als Abkürzung der Wörter Roll on und Roll off ausgedrückt. Ro-Ro-Transporte hingegen ermöglichen den einfachen Transport von Fahrzeugen per Schiff in der Logistik. In der Anfangszeit waren nur Fähren Pioniere im Transportwesen.

Ro-Ro kelime açılımı Roll on ve Roll off kelimelerinin kısaltılması olarak ifade edilir. Ro-Ro taşımacılığı ise lojistikte araçların gemiler ile rahatlıkla taşınabilmesi anlamına gelir. İlk zamanlarda yalnızca feribotlar taşımada öncü olmuştur. Minimum zahmetle malın bir yerden bir yere taşınmasında feribotlar büyük katkı sağlamıştır. Lojistik araçları özel olarak dizayn edilen oldukça büyük gemilerde kolaylıkla denizaşırı taşınabilmektedir. Ro-Ro taşımacılığı, artan müşteri talepleri ve ticaret hacmi sonucunda ihtiyaca yönelik ortaya çıkmıştır. Yalnızca kamyon ve tır değil lokomotif, lokomotif vagonları ve konteyner da Ro-Ro taşımacılığı sistemi ile ülkeler arası taşınır.

Ro-Ro Taşımacılığında Kullanılan Gemiler
Ticaretteki büyümeler ve lojistikte artan müşteri talepleri sonucunda Ro-Ro taşımacılığı büyüme göstermektedir. Taşımacılığın gerçekleşmesinde görev alan devasa yükleri tek seferde taşıyabilen gemiler de Ro-Ro gemileri olarak adlandırılır. Ro-Ro gemilerinde ambar sistemi kullanılmadan taşınacak mallar istiflenmediğinden taşımacılık sistemleri arasında en güvenilir sistemdir.

Nakliyesi gerçekleştirilen araçlarla taşınan yükler ambar gibi üst üste gelmediği için gemilerde malların dış etkenlere bağlı olarak zarar görme ihtimali çok düşüktür. Gemilerin hizmetleri içerisinde insan gücüne çok ihtiyaç duyulmadan sitem daha çok gerekli ekipmanlar ile sağlanır. Ro-Ro gemilerinin yükleme ve indirme işlemlerini rahatlıkla yapabilmesi için özel limanlar mevcuttur. Her ülkenin birçok şehrinde özel donanımlı limanlar bulunur. Malı indirme işlemi gerçekleştikten sonra yüklenecek yeni bir mal olmadığı takdirde gemiler limanı hızlıca terkeder.

Ro-Ro Gemilerinin Taşıma Kapasiteleri ve Hizmetleri
Ro-Ro taşımacılığı gemileri taşıma kapasiteleri yönünden birbirinden farklıdır. Bu sebeple hangi araçları ve kaç adet araç taşıyacakları da değişir. Taşıma adetlerini etkileyen faktörler ise şu şekilde sıralanabilir;

  1. Gemilerin büyüklükleri,
  2. Gemilerin türü,
  3. Araçların uzunlukları,
  4. Araçların sahip oldukları hacimleri.

Gemilerin Büyüklükleri
Feribot ile binek araçların ve kamyonların taşınmasıyla başlayan Ro-Ro taşımacılığı hizmetleri içerisinde kullanılan gemilerin büyüklükleri ortalama 100 metre ile 285 metre aralığında değişkenlik gösterir. Feribotlardan daha büyük olan bu gemiler yüksek hacimli tekerlekli araçların taşınması için yeterlidir. 100 metre gibi küçük ölçüde ki gemiler maksimum 30 tane tırı rahatlıkla taşıyabilir. Taşıma süreleri oldukça kısa olduğundan operasyonlar sıklıkla devam eder ve müşterilerle karşılıklı memnuniyet sağlanır. Büyük ölçülerdeki gemiler ise 52 tane tırı tek seferde taşıyabilecek kapasiteye sahiptir. Maksimum otomobil taşıma kapasitesi 500 iken tır taşıma kapasitesi ise 100 ile sınırlandırılır.

Ro-Ro Taşımacılığı Yapabilmek İçin Gerekli Prosedürler
  1. Liman Müdürlüğü’nden belli bir tarih ve saatte araçların yüklenmesi için izin alınır.
  2. Yükleme tarihinden önce araçların gemiye yüklenme şekilleri ile ilgili detaylar firmalar arasında görüşülmelidir. Yapılan anlaşmaya göre araçların gemilere yükleme işlemi gerçekleştirilir. 
  3. Araç şoförleri Ro-Ro taşımacılığı gemilerine araçları yüklenirken orada olmalıdır.
  4. Randevu alınan tarih ve saatte gemilerin kapakları açılarak sırasıyla araçların yüklemesi başlar.

Ro-Ro Taşımacılığının Avantajları
Yüksek hacimli tekerlekli araçların özellikle bir ülkeden başka bir ülkeye taşınmasında Ro-Ro taşımacılığı büyük önem taşır. Bu taşımacılık sisteminin lojistik firmalara sağladığı avantajları ise şöyle belirtebiliriz:
  1. Ro-Ro gemilerine yükleme boşaltma işlemleri taşımacalıkta en pratik şekilde gerçekleştirilir.
  2. Taşıma sürelerinin oldukça hızlı olmasından dolayı firmalara zaman tasarrufu sağlar.
  3. Düşük efor sayesinde taşıma maliyetleri düşük olduğundan firmalara aynı zamanda maddi olarak avantajları sağlar.
  4. Gemilerde istiflenme olmadığından araçların içinde taşınan yükler hasar görme ihtimali çok düşüktür.
  5. Destinasyon boyunca taşınan mal sudan kaynaklı zarara uğramaz.
  6. Gemilerin sahip oldukları hızları ve limanlarda bekleme sürelerinin kısa olmasından dolayı seferleri oldukça fazladır. 
  7. Alanında uzman kişiler yükleme ve boşaltma işlemlerini gerçekleştirir.
  8. Deniz ulaşımında en güvenli ve uygun maliyetlerle gerçekleştirilen taşıma yöntemidir.
  9. Müşteri odaklı bir sistem olduğundan müşteri memnuniyet oranları yüksektir.
  10. Kamyon, lokomotif, tren ve tır gibi araçların uzak lokasyonlara kısa sürelerde sevkiyatı sağlanır.
  11. Yarı römorklu çekici araçların tüm parçaları ile birlikte taşınması mümkündür.
  12. Gümrük sıraları yaşanmaz.
  13. Yurt dışı için gerekli geçiş belgeleri olmadığı gibi geçiş ücretleri de ödenmez.
  14. Karayollarında olan trafik çilesi ve taşımacılığı gerçekleştiren şoförlerin ülkeler arası destinasyonlarda vize sorunu gibi dertler olmaz.

Ro-ro taşımacılığı hakkında profesyonel bilgileri buradan edinebilirsiniz.

WhatsApp