Detail

Importance of Information Systems for Logistics Businesses

← Back
Importance of Information Systems for Logistics Businesses

Logistics businesses, which can be defined as the process of managing supply chain processes, aim to record all kinds of products, services and information. The main function of information systems for logistics businesses is to meet the ever-increasing demands of their customers and to manage the supply chain in a timely manner.

Tedarik zinciri süreçlerinin yönetilmesi işlemi olarak tanımlanabilecek lojistik işletmeleri, her türlü ürün, servis hizmeti ve bilginin kayıt altına alınmasını hedefler. Lojistik işletmeleri için bilişim sistemlerinin temel fonksiyonu, müşterilerinin sürekli artan taleplerini karşılamak ve tedarik zincirini dakik bir şekilde yönetebilmeyi sağlamaktır. Lojistik işletmeleri, müşterilerine hizmet sağlamadan önce bir planlama sürecinden geçmelidir. Daha sonra, hizmet verilirken elde edilen bilgilerin kayıt altına alınması gerekir. Bu işlemin sonucunda, planlanan sonuçlar ile gerçek sonuçlar karşılaştırılır. Ortaya çıkan sonuçlarda belirlenebilecek bir uyumsuzluk tüm işleme yeniden başlamayı gerektirecektir.

Dünya üzerinde özellikle son yıllarda artan ürün hareketlerinin hacim ve miktarı, bilişim sistemleri ve teknolojilerinin bu artışı karşılamasını gerekli kılmaktadır. Lojistik işletmeleri, bilişim sistemleri ve teknolojilerindeki gelişmelerin net bir şekilde görülebileceği alanlardır. Lojistik işletmeleri ile ilgili olan tüm süreçlerde, bilişim sistemlerinin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak da, bilişim sistemlerinin efektif kullanımı lojistik işletmeleri için önemli bir stratejidir.

Bilişim Sistemlerinin Lojistik İşletmelerine Yararları
Bilişim sistemlerinin lojistik işletmeleri üzerindeki yararları şu şekilde maddelendirilebilir;

  • Nitelikli ve rakiplerine göre daha hızlı çözümler üretebilme becerisini müşterilerine kazandırır.
  • Lojistik işletmeleri altyapılarının etkinliğini arttırır. İşletmelerin entegre bir yapıya ulaşmasını sağlar.
  • Taşıma operasyonları, siparişin alınması, teslimat yerleri, sevkiyat bilgileri gibi lojistik süreçler için önemli adımların yürütülmesi bilişim sistemleri tarafından yürütülür.
  • Bilişim sistemleri, lojistik işletmelerin ürünlerini doğru zamanda ve doğru yee taşımalarını ve doğru bilgileri kullanarak sunmalarını sağlar. Bu sayede, nitelikli bilginin anında transferi sağlanır.

Bilişim Sistemleri Örnekleri
Bilişim sistemleri temel olarak bilgisayar sistemleri, bulut sistemleri, bilgisayar ağları ve veri toplama sistemleri gibi teknolojileri içine alan bir terimdir. Lojistik işletmeler, bu genel çeşitlerin daha özelleşmiş versiyonları ile birlikte hizmetlerini daha verimli hale getirirler. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

» Barkod ve Radyo Frekanslı Tanımlama Sistemleri (RFID)
Barkod sistemlerinin temel kullanım amacı, bilgi girişlerini daha hızlı, doğru ve kolay hale getirmektir. Bu teknoloji sayesinde hızlı bilgi toplanabilir ve otomatik tanıma işlemi etkili hale gelir. Barkod sistemleri sayesinde, benzer ürünler arasındaki karışıklar önlenebilir. İşçilik maliyetleri düşer, bu sayede verimlilik ve karlılık artar. İstenen bilginin kolay bir şekilde işlenmesi sağlanarak, bilişim sistemlerine uyum kolaylaşır. Mikroçipte bulunan dijital bilgiyi tutan bir anten ve bir okuyucudan oluşan RFID, cisimleri radyo dalgalarını kullanarak tanımlar ve dijital bilgiye dönüşmelerini sağlar. Bu sayede, bilgiler bilgisayar sistemleri tarafından anlaşılacak hale gelir.

Bu sistem, ürün kontrol mekanizmalarını sıkılaştırır ve depolardan izinsiz ürün çıkarılmasının önüne geçer. Aynı zamanda, sistemin bilgisayarlarca kontrol edilmesini sağlayarak, insan hatalarından dolayı ortaya çıkabilecek olası mali kayıpları önler.

» Elektronik Veri Değişimi (EDI):
E-ticaret ve e-tedarik zincirlerinin kullandığı EDI, iş evraklarının elektronik olarak iletilmesini sağlar. Bu sistemin, lojistik işletmeleri için maliyeti düşürme, zamandan tasarruf edilmesini sağlama, insan hatalarından kaynaklanabilecek olası ticari kayıpları önleme, kaynakların verimli kullanımı, işletme karlılığının artırılması, müşteri taleplerine yanıt vermede hızlanma gibi yararları vardır.

» Araç Takip Sistemleri (ATS):
Araçların konum ve durum bilgilerinin bilgisayar ortamında görüntülenmesini sağlayan sistem, bu işlemi yaparken mobil araç teknolojilerini kullanır. Bu sayede, sipariş süreleri kısalır, şirketlerin maliyetleri düşer ve gönderilerin verimli yönetilmesi sağlanır.

» Taşıma Yönetim Sistemleri (TMS):
Taşıma yönetim sistemleri sayesinde, nakliye sürelerinin ve maliyetlerin düşürülmesi sağlanır. Müşteriler bu sistem ile birlikte teslimatın adımlarını işletmeler ile eş zamanlı olarak takip edebilir. Bu sayede teslimat bilgilerine ilişkin bilgi karışıklıkları ortadan kalkar ve müşteri hizmetlerinin kalitesi artar.

Sağlama, insan hatalarından kaynaklanabilecek olası ticari kayıpları önleme, kaynakların verimli kullanımı, işletme karlılığının artırılması, müşteri taleplerine yanıt vermede hızlanma gibi yararları vardır.

» Araç Takip Sistemleri (ATS)
Araçların konum ve durum bilgilerinin bilgisayar ortamında görüntülenmesini sağlayan sistem, bu işlemi yaparken mobil araç teknolojilerini kullanır. Bu sayede, sipariş süreleri kısalır, şirketlerin maliyetleri düşer ve gönderilerin verimli yönetilmesi sağlanır.

» Taşıma Yönetim Sistemleri (TMS)
Taşıma yönetim sistemleri sayesinde, nakliye sürelerinin ve maliyetlerin düşürülmesi sağlanır.
Müşteriler bu sistem ile birlikte teslimatın adımlarını işletmeler ile eş zamanlı olarak takip edebilir. Bu sayede teslimat bilgilerine ilişkin bilgi karışıklıkları ortadan kalkar ve müşteri hizmetlerinin kalitesi artar.

WhatsApp